Autofabrikanten die modellen klonen: dit merk je daarvan

Het zogeheten rebadgen van auto’s is terug van nooit helemaal weggeweest. Kort gezegd betekent het dat fabrikant A aanklopt bij fabrikant B voor een auto en die vervolgens met het eigen logo in de showroom zet. Waarom gebeurt dat en wat merk je daarvan als consument?

Dat rebadgen klinkt misschien als een vreemd fenomeen. Toch valt er wel iets voor te zeggen. Toen de SUV in het eerste decennium van deze eeuw populair begon te worden, leken ze bij Peugeot en Citroën de boot te missen. Er stond immers nog niks klaar in de ontwikkelingskamers.

Dus klopten de Fransen aan bij Mitsubishi voor zijn Outlander, die na kleine cosmetische ingrepen vervolgens ook als Peugeot 4007 en Citroën C-Crosser te koop was. Een aantal jaar later deden de merken dat nog eens dunnetjes over met SUV’s op basis van de Mitsubishi ASX.

Suzuki’s die Toyota’s zijn
Loop je anno 2022 een willekeurige Suzuki-dealer binnen, dan tref je daar de Swace-stationwagon en de Across-SUV aan. Twee hybride auto’s die duur zijn om helemaal zelf te ontwikkelen. Dat deed Suzuki dan ook niet. De genoemde auto’s zijn eigenlijk Toyota’s, te weten de Corolla en de RAV4.

“Suzuki wil met de Across en Swace een breder productaanbod neerzetten. Waar het merk in het verleden met de eerste Baleno een eigen ontwikkelde stationwagon en grote SUV’s als de Grand Vitara en XL-7 in de showroom had, is er nu voor gekozen om een samenwerkingstraject met Toyota te starten”, zegt pr-manager Wouter Spanjaart van Suzuki.

Leave a Reply

Your email address will not be published.